Az e-Önkormányzat tulajdonképpen a Scriptor rendszer egy "másik" arca. Ez az arc ugyanazokkal az adatokkal és üzleti intelligenciákkal dolgozik, mint a rendszer belső használatra szánt arca, a back-office. Az e-Önkormányzat kialakításában a használandó eszközkészlet - összefoglaló nevén - front-office, vagyis a rendszer önkormányzaton kívüli felhasználók számára hozzáférheto felülete. Ez több mindent fed le:

  • internet
  • sms
  • e-mail

Ezek mindegyike egy technológiai területet fed, le ezen belül a Scriptor többféle feladatot lát el. Ezek: ügyiratkövetés, ügyindítás, aktív ügyfél-értesítés, autentikáció.

A Scriptor front-office elemei modulárisak, úgy lettek kialakítva, hogy már meglévő internetes portálba is beleépíthetőek (design-függetlenek), de felépíthető belőlük egy teljes internetes portál is.

Ügyiratkövetés

A Scriptor front-office rendszerének leglényegesebb eleme. Az önkormányzat ügyfelei az autentikáció után az Internetrol tudják követni ügyiratuk sorsát, jelenlegi feldolgozási fázisát, a workflow-ban elfoglalt helyét. Az ügyiratkövetés tetszoleges portálba beépítheto, kinézete igazítható a portál grafikai elemeihez.

Autentikáció

A Scriptor két módszerrel authentikál: az egyik a saját külsoügyfél-belépteto rendszere, a másik pedig a Kopint-Datorg Rt által fejlesztett ügyfélkapu, amellyel megvalósul egy egységes államigazgatási ügyfélkezelés. A saját belépteto rendszer egy offline, személyes regisztrációval indul, innen kezdve minden online.